Зборник на Миладиновци/ 331 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
330 песна 331 песна

од Браќа Миладиновци
332 песна
на современ македонски правопис.


Заран ште ме рано на п'т да идеме
През горат'а в село мома да годиме.
Но послушај, синко, што шта да ти кажем
Помни коги влезнеш у м'штини двори,
Да не гледаш к'шта дали је голема.
Но ти гледај, синко, дал је пометена;
И не гледај дрехи, ако мома има,
Обеци и венци, шити р'каве;
Това все не струва сал неколко гроши;
Но ти гледај памет ако она имат.
Зашт' това је, синко, голема имање.
Големо имање без довршување.