Зборник на Миладиновци/ 317 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
316 песна 317 песна

од Браќа Миладиновци
318 песна
на современ македонски правопис.


Чие ет онова чупче
Онде на ридо што седи
На ридо оданде реката,
Турено каке колоната,
Флорин носе на челото
Флорин мамудиа.
О мајко, мила мајко!
Ка да се става со неја,
Болен да легна крај неја,
И здрав да стана от неја,
Ка трандафил во градина,
Ка горозве во планина.
Не е било чупче за пилини,
Току е било Косинско невешче
Оно си има момче по чуждина,
Тамо седи кираџиа чека,
Да не книга од него најди.