Зборник на Миладиновци/ 302 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
301 песна 302 песна

од Браќа Миладиновци
303 песна
на современ македонски правопис.Катерино, гиди малка мома!
3апрусала мома Катерино,
3апрусала като еребица,
3агукала като гулабица,
Разрушила таја руса коса
По нејната таа рамна става;
Испуштила тие бела гашти,
По нејните тие бела пети.
Догледа је едно лудо младо,
Да и веле, веле и говоре:
„Мори мома, мома Катерино,
Ним ме чини, мома Катерино,
Да залудам, мома, да полудам,
Да продадам, мома, да издадам
Се што имам, мома, и што немам,
Току тебе, мома, да те земам.”
Тогај веле мома Катерино:
„Море лудо, лудо да и младо!
Не продавај, лудо, не издавај
Мајчиниа, лудо, татковнина,
Ако ти сум от бога писана,
Сама, лудо, дома ке ти дојдам.”