Зборник на Миладиновци/ 284 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
283 песна 284 песна

од Браќа Миладиновци
285 песна
на современ македонски правопис.


Момче невеста фалеше,
Имам невеста работна,
На ден си нишка тегнеше,
В недеља к'деља вретенце,
И во месецот пасменце,
Во годината платненце.
Там дека мома предеше,
Тешка је дремка нападна;
Бутнала фурка в пепелот,
Да легна мома, да заспа.
Пустата фурка дренова,
Дури се мома разбуди,
Пустата фурка никнала,
Родила дренки здреани.
Кога се мома разбуди,
Здрели се дренки назоба.