Зборник на Миладиновци/ Свадба од раковите

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
26 песна Свадба од раковите

од Браќа Миладиновци
Еднаква
на современ македонски правописА жељките панаѓурвет.
Се посврши жељурокот,
Си посврши кутра жељка,
Кутра жељка за невеста.
И си стана жељурокот,

  • Петел дрва цепеше

Кокошка му редеше;
Жаба оган валеше,
От ошто го валеше,
Поике го гаснеше;
Болва т'пан биеше,
Мечка тесто ваљкаше,
От ошто го ваљкаше,
Поике го лапаше.
Дојде коа, дојде време,
Да се берет си сватои.
Си пособра куси врапси,
Куси врапси за сватои;
Си пособра уташина,
Уташина кумашина;
И си зеде за старосват
За старосват сколовранец,
Побратими биљбиљчина,
Кинисае по невеста,
Отидоа во дворои.
Ми играет, ми скокает,
Ми ј адеет, ми пиј еет.
И подстана жељурокот,
Се подскачи на скалата,
И је виде кутра жељка
Променета, наружена,
Је целива бело грло.
Се зедоа, отидоа,
Со жељката с' кердосае.