Зборник на Миладиновци/ Петко векилин

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стојан војник Петко векилин

од Браќа Миладиновци
115 песна
на современ македонски правопис


Пеле, не пеле, мори, петлите;
Сејмени тептил тргн'ха,
Чорбаџи Петко фан'ха,
Калоферскиа векилин.
А Стамболскиа сарафин.
Назат му р'це врзаха,
Пот кон му нозе коваха,
На Стамбол да го закарат.
А Петковица викилка,
Тја си на след тјах идеше,
На сејмени с' молеше:
„Сејмени, млади сејмени!
Сичконо беглик земете,
Овцете с'с овчерете,
Говеда с говедарето;
Оште ни беглик земете
К'штата с пок'штнината,
Чорбаџи Петко пуснете,
Калоферскиа векилин!”
А сејмени и думаха:
„Петковице ле, векилко!
Не жали Петко векилин,
В Филибе му е објада,
На Едрене му вечера,
Заран порано вов Стамбол.