Зборник на Миладиновци/ Кога невестата иставает от дома је

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога невестата се клањат на кумот Кога невестата иставает от дома је

од Браќа Миладиновци
Кога зетот ручат у невестата
на современ македонски правопис.„К'де ке ходиш наша друшко!
Кому мајка ке оставиш?
Кому тејко ке оставиш?
Та и твојте брата?”
„Оставам, ке ги нар'чам
На градина рамн' босиљок.”