Зборник на Миладиновци/ Кара Мустафа

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ајдут Велко Кара Мустафа

од Браќа Миладиновци
220 песна
на современ македонски правопис


Болен ми лежи, море Кара Мустафа;
Дегиди болен Кара Мустафа!
Болен ми лежит, море, та ке да умрит;
Дегиди болен Кара Мустафа!
„Кој ке ти носит, море, д'лгата пушка?
Дегиди болен Кара Мустафа!”
,,Нека ја носит тој Ајдут Велко,
Зашто је боље јунак от мене.”
„Кој ke ти носит, море, острата сабја?
Дегиди болен Кара Мустафа!”
„Нека ја носит тој Ајдут Велко,
Зашто је боље јунак от мене.”
Кој ке ти јава та врана коња?
Дегиди болен Кара Мустафа!”
„Нека ја јава, море, тој Ајдут Велко,
Зашто је боље јунак от мене.”