Зборник на Миладиновци/ Ајдут Велко (2)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ајдут Велко Ајдут Велко

од Браќа Миладиновци
Кара Мустафа
на современ македонски правопис


Израсло ми бадем дрео тенко високо,
Пот дрео је ајдут Велко сос мала мома;
Душек му је црна земја с трева зелена,
Јастак му је десна р'ка ајдут Велкоа,
Јорган му је злато небо со дробни ѕвеѕди.
Го догледа стара мајка ајдут Велкоа,
Љуто к'лнит стара мајка ајдут Велкоа:
„Да би дал Бог силен ветар из Будина града,
Да уборит бадем дрео тенко високо,
Да г' убодит ајдут 'Велко сос мала мома!”
Уште реч му недорече стара му мајка,
Ми повеа силен ветар из Будин града,
Го убори бадем дрео тенко високо,
Го убоди ајдут Велко сос мала мома.