Зборник на Миладиновци/ Девојка хврљат камен

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тодора керка Девојка хврљат камен

од Браќа Миладиновци
Невеста загубвит Татари
на современ македонски правопис


Собрале ми се набрале
До триста млада момчина,
Тие да камен фарљает,
Кој ке се камен натфрлит.
Сите се редум редиле,
Никој го камен натфрли.
Кога го зеде девојка,
Сите и камен натфрли;
Тога ми велит девојка:
„Еј вие младд јунаци!
Харам да ви је улефе
По двесте, триста грошеи,
Кога се најме девојка,
Сем да ве камен натфрлит!”