Зборник на Миладиновци/ Ѓуро

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Момчула војвода Ѓуро

од Браќа Миладиновци
Будинска Рада
на современ македонски правописДва са змеја во планина бијат,
До две реки черни крви течат;
И крајот е до черна темница,
Во темница Ѓуро добар јунак,
В р'це држи пиле соколово,
Прсти крши сив сокола храни,
С'лзи рони сив сокола пои,
И ми дума Ѓуро добар јунак:
„Ој та тебе пиле соколово!
Не та рана гољам да порастеш,
Но та рана дома да та прата;
Та да видеш моите дворове,
Запустели, со пелин обрасли.”
Отговарја пиле соколово:
„Сношти минах крај твоите двори,
На сред двори едно сухо дрво,
На дрвото до три кукавици.
Прва кука ми е онемјала,
Втора кука ми е присипнала,
Третја кука и ми погледва.”
Отговарја Ѓуро добар јунак:
„Дето кука, та е онемјала,
Таја ми е мојта стара мајка,
Дето кука ми е присипнала,
Тја ми е мојата мила сестра,
Дето кука и ми погледва,
То ми е моето прво либе.”