Втора книга летописи/ 14 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

13 глава Втора книга летописи
14 глава
од н.п.
15 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Потоа Авиј почина покрај своите татковци. Го погребаа во Давидовиот Град; на неговото место се зацари син му Аса. Во неговите дни земјата беше мирна десет години.
  2 Аса правеше што е добро и право во очите на Господа, неговиот Бог.
  3 Ги отстрани туѓинските жртвеници и високите места, ги обори столбовите и ги скрши ашерите.
  4 Им нареди на Јудејците да Го бараат Господа, Бога на своите татковци, да ги пазат законот и заповедите.
  5 Ги отстрани од сите јудејски градови високите места и сончевите столбови, а царството беше мирно во неговото време.
  6 Изгради цврсти градови во Јудеја, зашто земјата беше мирна. Никој не завојува против него во тие години, зашто Господ му даде мир.
  7 Затоа Аса им рече на Јудејците: „Да ги доградиме овие градови и да ги заградиме со ѕид и со стражарници, со врати и со лостови; уште е наша земјата пред нас, зашто го баравме Господа, својот Бог; го баравме, и Тој ни даде мир од сите страни!” Така градеа и беа успешни.
  8 Аса имаше војска триста илјади луѓе од Јудејците, кои носеа штит и копје, а од Венијаминовото племе двеста и осумдесет илјади, кои носеа штит и оптегнуваа лак. Сите беа храбри јунаци.
  9 Етиопецот Зара излезе против нив со илјада илјади воини и со триста бојни коли и дојде до Мариса.
10 Аса излезе пред него; се подредија во боен ред во Сефатската Долина кај Мариса.
11 Аса извика кон Господа, својот Бог: „О Господе, за Тебе е ништо да му помогнеш на силниот или на слабиот! Помогни ни, о Господи, Боже наш, зашто се потпираме на Тебе и во Твое Име излеговме против ова мноштво! Господе, Ти си наш Бог, не оставај го силниот човек против Себе!”
12 Господ ги разби Етиопците пред Аса и пред Јудејците, та Етиопците избегаа.
13 Аса, со народот што беше со него, ги протера сè до Герара. Етиопците попаѓаа, така што ниеден не остана жив, зашто Господ и Неговите чети ги сотреа; и тие однесоа мошне голем плен.
14 Ги освоија сите градови околу Герара, зашто Господовиот страв дојде врз нив; ги ограбија сите тие градови, зашто во нив имаше многу плен.
15 Ги ограбија и шаторите за добиток и запленија многу ситен добиток и камили; а тогаш се вратија во Ерусалим.

Поврзано

Надворешни врски


Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.