Википедија:Бирократи

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бирократите се корисници на Викиизвор со технички можности да:

Бирократите ја немаат техничката способност да одземаат администраторски права од корисници или да доделуваат други нивоа на пристап (не можат да доделат oversight или checkuser права). Овие дејствија се извршуваат од стјуарди, мала мултијазична група која ги опслужува сите Викимедија проети. Додатни стјуарди се избираат секоја година; за повеќе информации видете Барања за дозвола. Промените во корисничките права на стјуардите се бележат на Meta:Special:Log/rights.

Моментални бирократи[уреди]

Поранешни бирократи[уреди]

Упатства[уреди]

Ова се упатствата за бирократи поврзани со бирократски дејства и процеси.

Кандидатури за админи[уреди]

  • Информирајте го корисникот за резултатот, без разлика дали кандидатурата била успешна или не.

Преименувања[уреди]

  1. Проверете дека барањето на страницата Викиизвор:Барања за промена на корисничко име е легитимна.
  2. Уверете се дека корисникот нема историја на злоупотреби и дека барањето е во најдобар интерес на проектот. Проверете ја страницата Викиизвор:Промена на корисничко име и пресудете сами.
  3. Внесете го старото и новото име на Специјални:Преименувај корисник. Доколку Корисник:чџш го узурпира Корисник:абв, преименувајте го абв во Корисник:абв (зафатено) за да се ослободи абв името за чџш.
  4. По преименувањето на Корисник:абв во Корисник:абв (зафатено), уверете се дека сите пренасочувања до Корисник:абв (зафатено) од Корисник:абв се избришани за страниците на чџш да можат да бидат префрлени.

Означување на ботови[уреди]

  1. Одете на Специјални:Управување со кориснички права

Од Викиизвор и означете го ботот.

Видете исто така[уреди]