Четврта книга Мојсеева/ 31 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

30 глава Четврта книга Мојсеева
31 глава
од Мојсеј
32 глава


  1 Господ му рече на Мојсеја:
  2 „Одмазди им се на Мадијанците за Израелевите синови; а потоа ќе им се придружиш на твоите луѓе.”
  3 Мојсеј му рече на народот: „Вооружете луѓе од меѓу себе за војна против Мадијанците, за да ја извршат Господовата одмазда врз Мадијанците.
  4 Испратете во војна по една илјада од секое Израелево племе!”
  5 И така од израелевите семејства - по илјада од племе - собраа дванаесет илјади за војна.
  6 Мојсеј ги испрати - по илјада од племе - на војна заедно со Финес, синот на свештеникот Елеазар. Тој ги носеше светите садови и трубите за тревога.
  7 Тие завојуваа против Мадијанците, како што Господ му заповеда на Мојсеја, и ги погубија сите машки.
  8 Меѓу другите ги погубија и мадијанските цареви: Евиј, Реком, Сур, Ур и Рева - пет мадијански цареви! Со меч го погубија и Валаама, Веоровиот син.
  9 Тогаш Израелевите синови ги одведоа во плен: мадијанските жени со нивните деца и сиот нивни добиток, крупниот и ситниот, и го запленија сето нивно богатство.
10 Со оган ги изгореа сите нивни градови во кои живееја и сите нивни населби,
11 а сè нивно зедоа во плен и грабеж: и луѓе и животни.
12 Тогаш, во логорот во Моавските Полиња покрај Јордан, спроти Ерихон, ги доведоа при Мојсеја, при свештеникот Елеазар и при целото Израелско општество: заробените, пленот и ограбеното.
13 Мојсеј, свештеникот Елеазар и сите главатари на заедницата им излегоа во пресрет надвор од логорот.
14 Мојсеј се налути на заповедниците на војската, на илјадниците и на стотниците, кои се вратија од воениот поход.
15 Им рече: „Што! Вие ги оставивте живи сите женски!
16 А токму жените, по Валаамовото наговарање, ги заведоа Израелевите синови да истапат против Господа во Фегоровиот случај. Така дојде помор во Господовото општество.
17 Затоа убијте ги сите машки деца! А убијте ја и секоја жена, која запознала маж!
18 А оставете ги живи за себе сите девојки, кои не запознале машко.
19 Вие пак останете надвор од логорот седум дена; сите вие кои убивте некого и кои се допревте до убиен. Очистете се и вие и вашите заробеници во третиот и во седмиот ден;
20 очистете ги: сета облека, сите кожени работи - сè што е направено од козина и сите дрвени предмети.”
21 Потоа свештеникот Елеазар им проговори на борците, кои се вратија од војна: „Ова е законска повелба што му ја даде Господ на Мојсеја:
22 Златото, среброто, бронзата, железото, оловото и калајот,
23 сè што поднесува оган - поминете го низ оган, и ќе биде очистено. Сепак, нека биде очистено и со водата за очистување. А сè што не поднесува оган поминете го низ вода.
24 На седмиот ден исперете ја вашата облека, и ќе бидете чисти. Потоа можете да се вратите во логорот.”
25 Господ му рече на Мојсеја:
26 „Ти, свештеникот Елеазар и главните старешини на општеството направете попис на воениот плен, на луѓето и на добитокот,
27 а тогаш поделете го воениот плен на половина: за војниците кои одеа во војна и за сета друга заедница.
28 А од војниците, кои одеа во војна, задржи данок за Господа: по една глава на пет стотини од луѓето, од крупниот добиток, од ослињата и од ситниот добиток.
29 Земи го тоа од нивната половина и дај му го на свештеникот Елеазар како воздигнат принос за Господа.
30 А од половината што ќе им припадне на другите Израелеви синови, земи по една глава од педесет: од луѓето, од крупниот добиток, од ослињата и од ситниот добиток - од сите, па дај им ги на левитите, кои служат во Господовиот Шатор.”
31 Мојсеј и свештеникот Елеазар направија како што му нареди Господ на Мојсеја.
32 Воен плен - освен ограбеното што го зедоа војниците - има - ше: шест стотини седумдесет и пет илјади ситен добиток,
33 седумдесет и две илјади крупен добиток,
34 шеесет и една илјада ослици,
35 а човечки души - жени кои не запознале машко - имаше вкупно триесет и две илјади.
36 Според тоа, половината, што им беше доделена на оние, кои одеа во војна, беше: три стотини триесет и седум илјади и пет стотини грла ситен добиток;
37 данок за Господа од ситниот добиток: шест стотини седумдесет и пет грла;
38 крупен добиток имаше: триесет и шест илјади, а нивниот данок за Господа: седумдесет и две грла;
39 ослиња: триесет илјади и пет стотини, а од нив данок за Господа: шеесет и едно.
40 Човечки души: шеснаесет илјади, а од нив данок за Господа: триесет и две души.
41 Мојсеј му го предаде данокот на свештеникот Елеазар, за воздигнат принос на Господа, како што Господ му заповеда на Мојсеја.
42 А од половината на другите Израелеви синови, која Мојсеј ја оддели од војниците;
43 половината на заедницата изнесуваше: триста триесет и седум илјади и пет стотини ситен добиток,
44 а крупен добиток триесет и шест илјади;
45 ослиња: триесет илјади и пет стотини,
46 а човечки души: шеснаесет илјади.
47 Од половината на Израелевите синови Мојсеј зеде по едно на педесет, и од луѓето и од добитокот, па им ги даде на левитите, кои служеа во Господовиот Шатор, како што Господ му заповеда на Мојсеја.
48 Тогаш воените заповедници, илјадниците и стотниците, му пристапија на Мојсеја,
49 и му рекоа: „Твоите слуги ги преброија војниците, кои беа под наше заповедништво, и ниеден од нас не загина.
50 И ете, ги донесовме нашите дарови за Господа: нараквици, златни нешта, прстења, наушници и огрлици - кој какво што нашол златно нешто - за покривање на гревовите на нашите души пред Господа.”
51 Мојсеј и свештеникот Елеазар го примија од нив златото, сето во направени украси.
52 И сето злато, што илјадниците и стотниците го донесоа за воздигнат принос за Господа, беше: шеснаесет илјади седум стотини и педесет шекели.
53 Војниците грабеа секој за себе.
54 Така Мојсеј и свештеникот Елеазар го зедоа златото од илјадниците и стотниците па го донесоа во Шаторот на средбата, за спомен на Израелевите синови пред Господа.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.