Псалми/ 52

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

51 Псалми
52 псалм
од н.п.
53
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 За началникот на пејачите. Давидова поука, откако Идумеецот Доик дојде и откако му кажа на Саула, дека Давид влегол во домот на Ахимелех. Зошто се фалиш со злобата, силнику? Милоста Божја е довека!
  2 Непрекратно измислуваш нечесност твојот јазик е како наточен брич, лукав!
  3 Повеќе го сакаш злото отколку доброто, и лагата повеќе од вистината!
  4 Ги сакаш гибелните зборови, лажлив јазику!
  5 Затоа Бог ќе те сотре и тебе, ќе те отстрани засекогаш, ќе те истрга од твојот шатор, ќе те откорне од земјата на живите.
  6 Праведните ќе гледаат со страв и ќе му се потсмевнуваат:
  7 „Ете го човекот, кој не го зеде, Бога за своја заштита, туку се надеваше на големо богатство и се засили во своите злочини.”
  8 А јас, како зелена маслина, во Божјиот Дом, се надевам на Божјата милост довека.
  9 Ќе Те славам вечно бидејќи го направи тоа, и ќе го очекувам Твоето име, зашто е благо, пред Твоите свети.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.