Псалми/ 51

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

50 Псалми
51 псалм
од н.п.
52
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 За началникот на пејачите. Давидов псалм. Кога пророкот Натан дојде при него, откако Давид беше при Витсавеа. Смили ми се Боже, според Твоето милосрдие, според големите помилувања избриши го моето беззаконие!
  2 Измиј ме целиот од мојата вина, очисти ме од мојот грев.
  3 Зашто го признавам своето беззаконие, мојот грев е секогаш пред мене.
  4 Тебе, само Тебе, Ти згрешив и направив што е зло пред Тебе: ќе бидеш праведен кога ќе проговориш, кога ќе пресудиш без прекорување.
  5 Еве, грешен сум веќе роден, во грев ме зачна мојата мајка.
  6 Ете, Ти љубиш искрено срце, ме учиш на мудрост во длабочината на душата.
  7 Пороси ме со босилек, за да се очистам, измиј ме и ќе бидам побел од снегот!
  8 Дај ми да чујам радост и веселба, за да се зарадуваат скршените коски!
  9 Заврти го лицето од моите гревови, избриши го сето мое беззаконие!
10 Боже, создај ми чисто срце, и постојан дух обнови во мене!
11 Не ме отфрлај од Твоето лице и не одземај го Твојот Свет Дух од мене!
12 Врати ми ја радоста на Своето спасение и поткрепи ме со слободен дух!
13 Ќе ги научам беззакониците на Твоите патишта и грешниците ќе Ти се обратуваат.
14 Ослободи ме од пролеаната крв, Боже, Боже, Спасителе мој! Нека мојот јазик се зарадува за Твојата правда.
15 Господи, отвори ги моите усни, и мојата уста ќе ја разгласува Твојата фала.
16 Не Ти се мили жртви, кога би принесувал паленица, Ти не би ја примил.
17 Смирениот дух е жртва на Бога, нема да го презреш, Боже, понизното и покајничко, срце.
18 Биди му милостив на Сион со Својата добрина, и пак изгради ги ерусалимските ѕидови.
19 Тогаш ќе Ти бидат мили праведните жртви, приноси и паленици, и тогаш ќе бидат принесувани телиња на Твојот жртвеник.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.