Псалми/ 50

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

49 Псалми
50 псалм
од н.п.
51
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Асафов псалм. Бог над боговите, Господ, говори и ја вика земјата од изгрејсонце до зајдисонце.
  2 Од прекрасниот Сион Бог заблиста:
  3 нашиот Бог доаѓа и не молчи. Пред Него врви оган што проголтува, околу Него беснее силна бура.
  4 Тој ги повикува одозгоре небесата и земјата, за да му суди на Својот народ:
  5 Соберете ги Моите избраници кои со жртва склучија завет со Мене!
  6 Небесата ја објавуваат Неговата праведност: Тој е Бог Судија!
  7 „Слушај народе мој, Јас ќе зборувам, о Израеле, ќе сведочам против тебе: Јас, Бог - твојот Бог!
  8 Не те корам заради твоите жртви - твоите паленици се секогаш пред Мене.
  9 Не ќе земам јунец од твојот дом, ни јарци од твоите трла:
10 зашто се Мои сите горски животни, илјади ѕверови по Моите ридишта.
11 Ги знам сите горски птици, Мое е сè што се движи по полињата.
12 Кога би огладнел не би ти рекол, зашто моја е земјата и сè што ја исполнува.
13 Зар јас да јадам биковско месо, или да пијам јаречка крв?
14 Принеси Му на Бога благодарна жртва, исполни ги своите завети на Сèвишниот!
15 И повикај ме во тежок ден: ќе те ослободам, а ти ќе Ме славиш.”
16 А на грешникот Бог му проговара: „Зошто ги толкуваш моите наредби, зошто го ставаш Мојот завет во твојата уста?
17 Ти, кому стегањето не му е пријатно, па моите зборови ги фрлаш зад плеќи?
18 Кога ќе видиш крадец, се побратимуваш со него и се дружиш со прељубници.
19 Својата уста му ја предаде на злото, а твојот јазик плете измами.
20 Во друштво зборуваш против брата си и го клеветиш синот на својата мајка.
21 Сè тоа го правеше, а Јас да молчам? Зар мислиш дека Јас Сум сличен на тебе? Ќе те изобличам и ќе ти го ставам сето тоа пред очи.
22 Сфатете го ова сите вие, кои го заборавивте Бога, да не ве грабнам, и никој не ќе ве избави.
23 Вистински Ме почитува оној што принесува благодарни жртви и на оној кој врви по прави патеки, нему ќе му го покажам Моето спасение.”

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.