Псалми/ 5

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

4 Псалми
5 псалм
од н.п.
6
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 На хоров началник, со дувачки свирки. Давидов псалм. О Господи, послушај ги моите зборови, земи ги во обѕир моите размислувања.
  2 Чуј го гласот на моето викање, Царе мој и Боже мој, зашто Тебе Ти се молам!
  3 Наутро го слушаш мојот глас; о Господи! Наутро ја испраќам мојата молитва кон Тебе и чекам.
  4 Зашто Ти си Бог, Кому не Му е мило беззаконието; нечесниот нема да живее при Тебе;
  5 ниту гордите ќе се одржат пред Твоите очи, Ти ги мразиш сите што прават беззаконие.
  6 Ќе ги истребиш оние, кои зборуваат лага; Господ се гнаси од човек крвопиец и измамник.
  7 А јас ќе влезам во Твојот дом, по Твојата голема милост; ќе се поклонам пред Твојот свет Храм, полн со почитување кон Тебе.
  8 Господи! води ме во Својата правда, заради моите непријатели; израмни го Твојот пат пред мене.
  9 Зашто нема искреност во нивните усти, срцето им е полно со нечесност; нивното грло е отворен гроб, а со јазикот ласкаат.
10 Боже, сметај ги за виновни! Нека паднат во тоа што самите го скроиле; истерај ги заради нивните бројни престапи, зашто се побунија против Тебе.
11 И ќе се веселат сите, кои се надеваат на Тебе; секогаш ќе се радуваат, зашто Ти си им покровител; и ќе ликуваат во Тебе оние, кои го љубат Твоето Име.
12 Зашто, Господи, Ти го благословуваш праведникот; го заштитуваш, со Својата милост, како со штит.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.