Псалми/ 46

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

45 Псалми
46 псалм
од н.п.
47
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 За началникот на пејачите. За Кореевите синови. Песна за Аламот. Господ ни е засолниште и тврдина, секогаш проверен помошник во неволја.
  2 Затоа не се плашиме кога земјата се лулее, кога бреговите се рушат во морето.
  3 Нека бучат и беснеат морските бранови, нека треперат планините од нивната жестокост:
  4 Реката и нејзините струи го веселат Божјиот Град, пресветиот шатор на Сèвишниот.
  5 Бог е сред него, нема да се разлулее; Бог му помага од првите мугри.
  6 И да беснеат народите, и да се распаѓаат царствата, штом Неговиот глас загрми, земјата се растопува:
  7 Господ на Воинствата е со нас, Јакововиот Бог е наша тврдина!
  8 Дојдете, видете ги Господовите дела, какви чуда Тој направи на земјата:
  9 Ги прекрати војните до крајот на земјата, ги крши лаковите и ги ломи копјата, ги изгорува колите со оган.
10 Молкнете и знајте дека Јас Сум Бог, возвишен над народите, возвишен над целата земја.
11 Господ на Воинствата е со нас, Јакововиот Бог е наша тврдина!
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.