Псалми/ 29

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

28 Псалми
29 псалм
од н.п.
30
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

  1 Давидов псалм. (При завршување на Празник) Дајте Му на Господа, о Божји синови, дајте Му на Господа слава и сила!
  2 Дајте Му ја на Господа славата на Неговото име, поклонете Му се на Господа во светата убавина!
  3 Господовиот глас е над водите, Бог на славата грми, Господ е над многу води!
  4 Господовиот глас е силен, Господовиот глас е величествен.
  5 Господовиот глас ги крши кедрите, Господ ги крши ливанските кедри.
  6 И скокаат од Него: Ливан како теле, а Сирион како младо биволче!
  7 Господовиот глас цепи пламени секавици,
  8 Господовиот глас ја растресува пустината, Господ ја растресува пустината Кадис.
  9 Господовиот глас прави кошутите да се осрнат, и ги разголува горите; и во храмот Негов секој вели: „Слава!”
10 Господ царува над водните бранови, Господ седи на престолот како Цар засекогаш!
11 Господ му дава сила на Својот народ, Господ го благословува Својот народ со мир.
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.