Псалми/ 30

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

29 Псалми
30 псалм
од н.п.
31
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Псалм; песна при обнова на Домот Давидов. Ќе Те возвишам Господи, зашто ме издигна и не ги остави моите непријатели да се радуваат над мене.
  2 Господи, Боже мој, Те повикав и Ти ме исцели;
  3 Господи, ја извади мојата душа од Подземјето и ме оживеа на работ на гробот.
  4 Пејте Му на Господа, Негови избраници, и восфалете Го Неговото свето име!
  5 Зашто Неговиот гнев трае само еден миг, а Неговата добрина - цел живот. Плачот доаѓа навечер, а радоста наутро.
  6 И јас реков во својата среќа: „Никогаш нема да се поколебам!”
  7 О Господи, со Својата добрина, Ти ме постави на гората на надежта, но штом ќе го скриеш Твоето лице, целиот се уплашувам.
  8 Тогаш, Господи, извикав кон Тебе, и Го помолив Господа:
  9 „Каква полза од мојата крв, каква корист ако слезам в гроб? Зар правта ќе те слави и ќе ја проповеда Твојата вистина?”
10 Послушај Господи, и смилувај ми се; Господи, биди ми помошник!
11 Го обрна мојот плач во играње, ја симна од мене вреќата и ме препаша со радост.
12 Затоа мојата душа Ти пее и нема да молкне: Господи, Боже мој, Ќе Те фалам довека!
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.