Псалми/ 12

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

11 Псалми
12 псалм
од н.п.
13
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

 1 За началник на пејачи. На свирка со осум жици. Давидов псалм. Помогни, Господи, зашто ги снема побожните, нема повеќе верност меѓу луѓето.
  2 Секој го лаже својот ближен, зборуваат со лажливи усни и со дволично срце.
  3 Ќе ги истреби Господ сите лажливи усни, и јазикот што зборува горделиви нешта,
  4 тие, кои велат: „Јазикот е наша сила, нашите усни се наши; кој е господар над нас?”
  5 Господ говори: „Сега ќе станам, заради страдањата на угнетуваните и заради воздишките на бедните; и ќе го поставам во безопасност за која копнее.”
  6 Господовите слова се чисти зборови, како сребро претопено во земјана печка, пречистено седумпати.
  7 Господи, Ти ќе ги заштитуваш, ќе чуваш секого од нив, од овој род довека.
  8 Нечесните одат наоколу, кога расипаните се издигаат меѓу синовите човечки.
 

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.