Прва книга летописи/ 1 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

нема Прва книга летописи
1 глава
од н.п.
2 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Адам, Сит, Енос,
  2 Каинан, Малелеил, Јаред,
  3 Енох, Матусал, Ламех,
  4 Ное, Сим, Хам и Јафет.
  5 Синови Јафетови: Гомер, Магог, Мадај, Јаван, Товел, Мосох и Тирас.
  6 Гомерови синови: Асхенас, Рафат и Тогарма.
  7 Јаванови синови: Елиса, Тарсис, Китим и Доданим.
  8 Хамови синови: Хус, Мисраим, Фут и Ханан.
  9 Хусови синови: Сава, Авила, Савата, Регма и Саватака; Регмини синови: Сава и Дедан.
10 На Хус му се роди Неврод, кој беше прв властодржец на земјата.
11 Од Мисраима потекнаа Лудејците, Анамејците, Леавејците, Нафтухејците,
12 Патрусејците и Хаслухејците, од кои што потекнаа Филистејците и Касторејците.
13 На Ханан му се родија Сидон, својот првенец, и Хет,
14 и Евусејците, Аморејците, Гергесејците,
15 Евејците, Асенејците,
16 Арвадејците, Самаријците и Аматејците.
17 Симови синови: Елам, Асур, Арфаксад, Луд, Арам, Уз, Ул, Гетер и Месех.
18 На Арфаксад му се роди Сала, а на Сала му се роди Евер.
19 На Евера му се родија два сина: на едниот името му беше Фалег, зашто во негово време се раздели земјата; името на неговиот брат беше Јоктан.
20 Од Јоктана се родија: Алмодад, Салеф, Асармот, Јарах,
21 Адорам, Узал, Дикла,
22 Евал, Авемаил, Сава,
23 Офир, Евил и Јовав. Сите тие беа Јоктанови синови.
24 Сим, Арфаксад, Сала,
25 Евет, Фалев, Рагав,
26 Серух, Нахор, Тара,
27 Аврам, односно Авраам.
28 Синови Аврамови: Исак и Исмаил.
29 Ова е нивното родословие: Исмаиловиот првенец Навајот, потоа Идар, Авдеило, Мивсам,
30 Мисма, Дума, Маса, Адад, Тема,
31 Јетур, Нафис и Кедма. Тие се Исмаилови синови.
32 Синови на Хетура, соложницата Аврамова: таа ги роди Земран, Јоксан, Мадан, Мадијан, Есвок и Суј. Јоксанови синови се: Сава и Дедан.
33 Мадијанови синови се: Гефа, Ефер, Енох, Авида и Елдага. Сите тие беа Хетуриини синови.
34 На Аврама му се роди Исак; Исакови синови беа: Исав и Израел.
35 Исавови синови беа: Елифас, Рагуил, Еус, Еглом и Кореј.
36 Елифасови синови беа: Теман, Омар, Софар, Готом, Кенез, Тимна и Амалик.
37 Рагуилови синови беа: Нахат, Зара, Сома и Моза.
38 Сирови синови беа: Лотан, Совал, Севегон, Ана, Дисон, Есер и Дисан.
39 Лотанови синови беа: Хориј и Емам; Лотанова сестра беше Тамна.
40 Сованови синови беа: Елан, Манахат, Евал, Сефиј и Онам. Севегонови синови беа: Аја и Ана.
41 Анин син беше Дисон, а Дисонови синови беа: Амрам, Асван, Итран и Харан.
42 Есерови синови беа: Валан, Заван и Јакан. Дисанови синови беа: Уз и Аран.
43 Еве ги царевите кои царуваа во Едомската Земја пред да ја завладее царот на Израелевите синови: Валак син Веоров; името на неговиот град беше Денава.
44 Кога умре Валак, на неговото место се зацари Јовав, синот Зарин од Восора.
45 Кога умре Јовав, на неговото место се зацари Асом од Теманската Земја.
46 А кога умре Асом, на неговото место се зацари Варадовиот син Адад, кој ги порази Мадијамците во Моавското Поле; името на неговиот град беше Авит.
47 Кога умре Адад, на неговото место се зацари Самада од Масекаса.
48 А кога умре Самада, на неговото место се зацари Саул од Ровот покрај Реката.
49 Кога умре Саул, завладеа Вал Енон, Аховоров син.
50 Кога умре Вал Енон, завладеа Адад; името на неговиот град беше Паи. Жена му се викаше Метевеила. Беше ќерка Матраидова од Ме Зовов.
51 Кога умре Адад, станаа кнезови во Едом: кнез Тамна, кнез Алва, кнез Јетет,
52 кнез Оливема, кнез Ила, кнез Финон,
53 кнез Кенез, кнез Теман, кнез Мивсар,
54 кнез Магдиел и кнез Ирам. Тоа беа едомски кнезови.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.