Прва книга летописи/ 18 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

17 глава Прва книга летописи
18 глава
од н.п.
19 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Потоа Давид ги порази Филистејците и ги покори, та го одзеде Гат со неговите села од филистејските раце.
  2 Ги порази и Моавците, и тие станаа Давидови поданици кои му донесуваа данок.
  3 Давид го порази и Адад-Езера, совскиот цар во Емат, кога излезе да ја утврди својата власт до реката Еуфрат.
  4 Давид зароби од него илјада бојни коли, седум илјади коњаници и дваесет илјади пешаци; им ги пресече петичните жили на сите коњи на бојните коли, остави само сто.
  5 Дамаските Арамејци му беа дошле на помош на Адад-Езер, ама Давид погуби меѓу Арамејците дваесет и две илјади луѓе.
  6 Постави намесник во Арамејскиот Дамаск. Така Арамејците станаа Давидови поданици и требаа да му плаќаат данок. Господ му даваше победа на Давида каде и да одеше.
  7 Давид ги заплени златните штитови што ги имаа Адад-Езеровите слуги, и ги донесе во Ерусалим.
  8 И од Адад-Езеровите градови Тиват и Хун однесе многу бронза, од која Соломон го направи бронзеното море, столбовите и бронзените посатки.
  9 Кога ематскиот цар Тој чу дека Давид ја порази целата војска на Адад-Езера, совскиот цар,
10 му го испрати на Давида својот син Адорам за да го поздрави и за да му честита, зашто војуваше против Адад-Езера и зашто го порази, бидејќи Тој беше во војна со Адад-Езер; и за да му однесе секакви златни, сребрени и бронзени предмети.
11 И нив Давид му ги посвети на Господа со среброто и златото што го имаше земено од сите народи, од Едомците, од Моавците, од Амонците, од Филистејците и од Амаликците.
12 Серуиниот син Ависај погуби осумнаесет илјади Едемци во Солената Долина.
13 Давид постави намесници по Едом. Така сите Едомци станаа Давидови слуги. И каде и да одеше Давид, Господ му даваше победа.
14 Давид царуваше над сиот Израел правејќи му право и правда на сиот свој народ.
15 Серуиниот син Јоав беше заповедик на војската; синот Ахилудов беше таен советник.
16 Синот Ахитовов Садок и синот Авимелехов беа свештеници, Суса писар.
17 Синот Јодаев Венаја беше над Херетците и над Фелетците, а Давидовите синови беа први до царот.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.