Прва книга за царевите/ 4 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

3 глава Прва книга за царевите
4 глава
од н.п.
5 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

    1 Царот Соломон беше цар над сиот Израел,
  2 а еве ги неговите првенци: Азариј, синот Садоков, свештеник;
  3 Елиореф и Ахиј, синовите Сисини, летописци; Јосафат, синот Ахилудов, советник;
  4 Венаја, синот Јодаев, војсководач; Садок и Авијатар, свештеници;
  5 Азариј, синот Натанов, беше над намесниците; Завуд, синот Натанов, царев пријател;
  6 Ахисар, управител на дворецот; Елијав, синот Јоевов, заповедник на војската; Адонирам, синот Авдин, настојник над трудбениците.
  7 Соломон имаше по сиот Израел дванаесет намесници, кои што ги снабдуваа царот и неговиот дом; секому му доаѓаше ред по еден месец во годината да го подмирува тоа издржување.
  8 Еве ги нивните имиња: синот Уров во Ефремовата Гора;
  9 синот Декеров во Макаса, во Салвим, во Вет Семес, во Елон до Вет Ханан;
10 синот Еседов, во Арувот; под него беше Сохо и сиот Еферски крај;
11 синот Авинадавов, над сето Дорско Окружје; жена му беше Тафе, Соломонова ќерка,
12 Вана, синот Ахилудов, во Тенахом и во Мегидон, и во сиот Вет Сан, што е покрај Сартана подолу од Езраел, од Вет Сана до Авел Меол, и до преку Јокмеам.
13 синот Геверов во Галадскиот Рамот; негови беа селата на Јаир, синот Манасиев, што се во Галад; го имаше и подрачјето Аргов што лежи во Васан, шеесет тврди градови, опашани со ѕидови и со бронзени лостови;
14 Ахинадав, синот Идов, во Маханаим;
15 Ахимас во Нефталим; и тој се ожени со една Соломонова ќерка - со Васемата.
16 Ванес, синот Хусаев, во Асир и на висорамнините;
17 Јосафат, синот Фаруин, во Исахар;
18 Симеј, синот Илин, во Венијамин;
19 Гевер, синот Уриев во земјата Галад, земјата на Сион, аморејскиот цар, и на Ог, васанскиот цар. Освен тоа беше уште еден намесник во земјата.
20 Јуда и Израел беа многубројни, беа како песок на морскиот брег. Јадеа и пиеја и беа среќни.
21 Соломон ја прошири својата власт над сите царства од Реката сè до Филистејската Земја и до египетската меѓа. Тие го донесуваа својот данок и му служеа на Соломона во сите денови на неговиот живот.
22 Секој ден му требаше на Соломона за храна: триесет кори чисто брашно и шеесет кори обично брашно,
23 десет згоени волови, дваесет волови од пасиште, стотина овци, освен елени, срни, диви кози и згоена живина.
24 Зашто тој владееше над сè одваму Реката - од Тафсе до Газа, над сите цареви отаде Реката (Еуфрат) и имаше мир на сите граници наоколу.
25 Јуда и сиот Израел живееја без страв, секој под својата лоза и под својата смоква, од Дан до Вирсавеа, во текот на сиот Соломонов век.
26 Соломон имаше четириесет илјади коњи за влечење и дванаесет илјади за јавање.
27 Тие намесници се грижеа за снабдување на царот Соломон и на сите што имаа дел на царскиот стол, секој по месец дена; и не дозволуваше ништо да подснема.
28 И јачмен и слама за коњите и за влечниот добиток донесуваа на местото каде што се задржуваше, секој како што ќе му паднеше.
29 Господ му даде на Соломона мудрост и исклучителна разумност, и срце широко како песок на морскиот брег.
30 Соломоновата мудрост беше поголема од мудроста на сите Израелеви синови и од сета мудрост на Египет.
31 Беше помудар од сите луѓе, од Етан Езраит, од Еман, од Халкол и од Дарда, синовите Меолови; името му се расчу меѓу сите народи наоколу.
32 Изрече три илјади мудри изреки, а неговите песни беа илјада и пет.
33 Зборуваше за дрвата: од кедерот што е на Ливан па до ленот што ‘ртее на ѕид; расправаше за животните, за птиците, за лазачите и за рибите.
34 Доаѓаа од сите народи за да ја чујат Соломоновата мудрост, од сите земски цареви, кои што го чуја гласот за неговата мудрост.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.