Прва книга Мојсеева/ 11 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

10 глава Прва книга Мојсеева
11 глава
од Мојсеј
12 глава


   1 Целата земја имаше еден јазик и исти зборови.
  2 Ама кога луѓето се преселија од исток, најдоа рамница во Сенарската Земја, и се населија таму.
  3 И си рекоа еден на друг: „Ајде, да направиме плитари и да ги испечеме во оган!” Плитарите им беа место камен, а смолата место кал.
  4 Тогаш рекоа: „Ајде, да си изградиме град и кула, со врв до небото! Да си спечалиме име, за да не се распрснеме по целата земја!”
  5 Господ слезе да ги види градот и кулата, што луѓето ги градеа.
  6 И Господ рече: „Ете, еден народ се, со еден јазик за сите! Но, ова е само почеток на нивните настојувања. Сега ништо нема да им биде неостварливо, што и да намислат да направат.
  7 Да слеземе и да им го измешаме јазикот, за да не се разбираат еден со друг што зборуваат.”
  8 Така Господ ги распрсна оттаму по целата земја и прекратија да го ѕидаат градот.
  9 Затоа е наречен Вавилон (Мешање), зашто Господ го измеша таму јазикот на целата земја.
10 Овие се Симови потомци: кога Сим имаше сто години - на две години по потопот - му се роди Арфаксад.
11 По Арфаксадовото раѓање, Сим живееше пет стотини години и му се раѓаа уште синови и ќерки.
12 Кога Арфаксад наполни триесет и пет години, му се роди Сала;
13 а по Салиното раѓање Арфаксад живееше четири стотини и три години, и му се раѓаа уште синови и ќерки.
14 Кога Сала имаше триесет години, му се роди Евер;
15 а по Еверовото раѓање Сала живееше четири стотини и три години, и му се раѓаа уште синови и ќерки.
16 Кога Евер имаше триесет и четири години, му се роди Фалек.
17 По Фалековото раѓање, Евер поживеа четири стотини и триесет години, и му се родија уште синови и ќерки.
18 Кога Фалек наполни триесет години, му се роди Рагав.
19 По Рагавовото раѓање, Фалек живееше двеста и девет години, и му се родија уште синови и ќерки.
20 Кога на Рагав му беа триесет и две години, му се роди Серух.
21 По Серуховото раѓање, Рагав поживеа двеста и седум години, и му се народија уште синови и ќерки.
22 Кога Серух имаше триесет години, му се роди Нахор.
23 По Нахоровото раѓање, Серух живееше двеста години и му се родија уште синови и ќерки.
24 Кога Нахор имаше дваесет и девет години, му се роди Тара.
25 По Тариното раѓање, Нахор живееше сто и деветнаесет години, и му се природија уште синови и ќерки.
26 Кога на Тара му беа седумдесет години, му се родија Аврам, Нахор и Аран.
27 Ова е Тарино потомство: На Тара му се родија: Аврам, Нахор и Аран; а на Аран му се роди Лот.
28 Аран почина пред татка си, во својата родна земја, во Халдејски Ур.
29 Аврам и Нахор се оженија. Името на Аврамовата жена беше Сара, а на Нахоровата - Мелха, ќерка на Арам, татко на Мелха и Есха.
30 Сара беше неротка, немаше пород.
31 Тара ги поведе: својот син Аврам, својот внук Лот, Арановиот син, и својата снаа Сара, сопругата на сина си Аврама, и се запати, со нив, од Халдејскиот Ур кон Ханаанската Земја. Кога стигнаа до Харан, се населија таму.
32 А Тариниот век стигна до двеста и пет години; а тогаш Тара почина во Харан.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]

PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.