Прва книга Мојсеева/ 10 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

9 глава Прва книга Мојсеева
10 глава
од Мојсеј
11 глава


  1 Ова е родословието на Ноевите синови: Сим, Хам и Јафет, на кои им се родија синови после потопот.
  2 Јафетови синови: Гомер, Магог, Мадај, Јаван, Тувал, Мосох и Тирас.
  3 А Гомерови синови: Асханаз, Рифат и Тогарма.
  4 А Јаванови синови: Елисај, Тарсис, Китим и Доданим.
  5 Од нив се раширија народите по островите; според своите земји - секој со сопствен јазик - според своите племиња и народи.
  6 Хамови синови: Хус, Мицраим, Фут и Ханаан.
  7 А Хусови синови: Сева, Евила, Савта, Рама и Савтека. Рамови синови: Шева и Дедан.
  8 Од Хус се роди и Нимрод, кој стана прв велемоќник на земјата.
  9 Тој беше добар ловец пред Господа. Затоа се вели: „Голем ловец, пред Господа, како Нимрод!”
10 Во почеток тој царуваше над Вавилон, Ерех, Акад и Халне, во Сенарската Земја.
11 Од таа земја излезе Асур и ги изгради: Ниневија, Ровот-Ир, Халах
12 и Ресен, меѓу Ниневија и Халах, што е голем град.
13 Од Мицраим произлегоа: Лудимците, Анамимците, Левиамците, Нафтухимците,
14 Патрусимците, Каслухимците, од кои потекнуваат Филистејците, и Кафторимците.
15 Од Ханаан потекнуваат: неговиот првенец Сидон и Хете.
16 Натаму: Евусејците, Аморејците, Гергесејците,
17 Евејците, Арукејците, Асенејците,
18 Арватците, Цемарејците и Аматејците. Потоа хананските племиња се раширија,
19 така што ханаанските предели се тегнеа од Сидон кон Герар, сè до Газа, па кон Содом и Гомор, Адма и Цевоим до Лаша.
20 Тоа се Хамовите синови, според своите племиња и јазици, според своите земји и народи.
21 А и на Сим - прататко на сите Еверовци и постар Јафетов брат - му се родија синови.
22 Симови синови: Елам, Асур, Арфаксад, Луд и Арам.
23 А Арамови синови: Уз, Ул, Гетер и Маш.
24 И на Арфаксад му се роди Сала, а на Сала му се роди Евер.
25 А на Евера му се родија два сина; името на едниот беше Фалек, зашто во негово време се раздели земјата; а името на неговиот брат беше Јоктан.
26 Од Јоктана се родија: Алмодад, Шалеф, Хацармавет, Јарах,
27 Адорам, Узал, Дикла,
28 Овал, Авимаил, Шева,
29 Офир, Евил и Јовав; сите тие беа Јоктанови синови.
30 Нивните населби се тегнеа од Меша сè до Сефар, планинско подрачје на исток.
31 Тоа се Симовите синови според своите племиња, јазици, земји и народи.
32 Тоа се семејствата на Ноевите синови според нивните поколенија, во нивните народи. Од нив се раширија народите по земјата, после потопот.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]

PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.