Помош:Додавање материјали

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додавање материјали
Преглед на потребните чекори за додавање на материјали.
  1. Подигнете го материјалот на Заедничката ризница. Складиште на материјали, како што се книги, списанија, билтени и сл. е Заедничката ризница на Викимедија. Сите материјали треба да бидат скенирани во резолуција со висок квалитет за да се олесни понатамошната обработка на материјалот. Скенираната копија на материјалот може да биде во .pdf, .djvu, .jpg, .png или друг графички формат. Доколку се работи за материјал со повеќе страници препорачливо е да се користи .pdf или .djvu податотечниот формат. За материјали со една страница препорачливо е користење на .jpg, .png или сличен податотечен формат. Како на пример, може да ја погледнете скенираната копија на книгата „За македонските работи“ од Крсте Петков Мисирков.
  2. Создадете Индексна страница за скенираниот документ.
  3. Proofread each page.
  4. Transclude the work to the main namespace.
  5. Apply the normal finishing touches to the work in the main namespace.