Од борбата/ 8 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
7 песна „8 песна“

од народното творештво
9 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од Лазарополе.

Излегов да се рашетам
из таја Бистра планина,
там најдов мојте браќа и сестри,
сите сo пушки и бомби.
Нифна парола им беше:
„Смрт на фашизмот" - викаа –
„Слобода на народите!"


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.