Од борбата/ 2 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
1 песна „2 песна“

од народното творештво
3 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песна е од Штип.

Cоветска Русија
и Македонија!
 
Советска Русија
голема држава
и она ми брои
двесте милиони.
Таму нема веке
гол и бос да одеш,
многу да работеш –
пак за леб да трпеш.
Таму нема веке
гадове буржуи,
и клети шпиуни.
 
Советска Русија
и Македонија!


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.