Од борбата/ 22 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
21 песна „22 песна“

од народното творештво
23 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од с. Никодин, Прилепско.

Штo ми се собраа први партизани
rope во леските, Дабнички пештери.
Tиe ми тргнаа Плетвар но селото
и ја сардисаа Плетварска општина.
Внатре ми ванаа агенти, стражари,
внатре ги ванаа и ги истепаа,
и што запалија книги и тефтери,
пак си се вратија Дабнички пештери.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.