Од борбата/ 19 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
18 песна „19 песна“

од народното творештво
20 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од Егејска Македонија.

Стани, стани, другар Алексовски,
да и видиш твоите другари,
твоите другари и другарки –
твоите другари борци Македонци.
По планини, no планини шете,
пo планини шете Васил да намере,
Васил да намере, a Bacun o нема,
Васил го убие, го убие,
Васил го убие клетите фашисти.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.