Од борбата/ 15 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
14 песна „15 песна“

од народното творештво
16 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947. Песната е од с. Долно Дупени, Пресна.

Во Преепанско сонце зајде
И мрак темен покров фрли,
a од мракот шум се дига
смрт лоша уста зина.
Напред - вика - слуги верни.
вие милос не знаете
сo казми убивате.“
Кога петли пропејаа,
a ѕвездите трепереа,
прва пушка негде пукна
и знак даде за борбата.
Пандета го утепаа,
a Алексо ранет лежи,
на фашисти гордо вели:
„Убите ме, в кучина,
другарите ќe ви платат!
Стига ма ки и неволи,
стига ропство под тирани,
чаша веќе се преполни,
слободата ни угрева!“
Кога зора се зазори
и сонцето се покажа,
крвниците се собраа
и нв кали се качија,
за Битоља кинисаа,
да зарадват генерала.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.