Од борбата/ 10 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
9 песна „10 песна“

од народното творештво
11 песна
Собрал и уредил Блаже Конески во 1947.

 „Ајде ке те прашам, бре Донке, Донке Вардалике,
ајде дали тече, бре Донке, Вардар матна вода?“
Ајде тече, тече, бре брате, бели пењи фрла,
ајде и довлече, бре брате, до два ми јунака.
Ајде првиот е, бре брате, јунак Мирче Ацев,
ајде вториот е, бре брате, јунак Страшо Пинџур.“
„Ајде ќе те прашам, бре Донке, Донке Вардалике,
ајде каде тие, бре Донке, двата загинале?“
„Ајде тие в зандан, бре брате, в Скопје загинале,
ајде тие млади, бре брате, животта си дале,
ајде за нашата, бре брате, мила татковина.“


Поврзано[уреди]


Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.