Моторни песни/ Татковина имам

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Песна“ „Татковина имам“

од Никола Јонков Вапцаров
„Ел-тепска“
Песната е издадена во 1940.


Татковина имам, родна стреа,
дење неа сводот син ја краси.
Ноќе светат ѕвездни полилео,
изутрина светол ден ги гаси.

Кога ноќе за дома си одам,
вјасаница, под стреите темни,
надушувам - до куќата родна
со оружје в рака враг ме демне!

Ти со сказни ме учеше мамо
да ги сакам сите како тебе.
Би ги сака, би ги сакал, само.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.