Моторни песни/ Ел-тепска

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Татковина имам“ „Ел-тепска“

од Никола Јонков Вапцаров
нема
Песната е издадена во 1940.

Ел-тепе е во мало цело.
А негде далеку, во сниското,
се моите села
искапени во сонце, како в прикаска!

Плискајќи води, долу мине
притисната во теснец сив,
ко човек жив
прикажува со мене Глазне.

Ми вели: таму жена пека
премалена од жал и мака
и да се вратам дома чека
и дека премногу ме сака!

Ми вели како очи мати
и праша секого со душа -
некој ден дали ќе се вратам.
А јас пак молчам сал и слушам!

Отспротива пак ридот раѓа
од матно небо капки ладни.
Молскавица. Гром потем паѓа;
преблеснува во очи радост...


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.