Моторни песни/ Песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Комитска“ „Песна“

од Никола Јонков Вапцаров
„Татковина имам“
Песната е издадена во 1940.

В темно горје,
преку Пирин
ветер вие.
Бевме седум,
секој тргнат
бој да бие;
Зад нас долу
далеку се свлече
Пирин горд
со сина, ѕвездна вечер.

Како ѕверки
в гора бевме сите,
мошне тешко
ни минеа дните.
И познавме
по требата мека, од татка ни крвта
кај ли текла!

И познавме
по лисјата нежни,
кај маја ни
в која длапка лежи!
И познавме
по земјата ние,
кај нашата
прва љубов спие!
Седуммина
тргнавме во бојот.
Тројца сал сме
останати в стројот.


Поврзано[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.