Зборник на Миладиновци/ 66 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цар и сокол 66 песна

од Браќа Миладиновци
Симон и негова невеста
на современ македонски правопис


Заиграла е донанма
У Цариграда голема;
Се е излезло да гледа;
Излела е и Марија,
На р'це царче изнела.
Загледала се Марија
У таја пуста донанма;
Окр'н'ло са царчето.
Царицата и говори:
„Мариа, царче да најдеш,
Ил' ти отрезвам р'цете,
И ти очите извртам.”
И Марија и говори:
„Царица, млада глупава!
Немој ми врте очите,
Немој ми сече р'цете,
Нало ми обричи косата,
Та ме отлична остави,
Та од град на град да ходим,
И да ти тражим царчето.”
И царицата послуша,
Та и обриче косата.
Па от град на град ходила
Заиграла е донанма
У Будин града голема,
И Мариа е отишла.
Излезли с' Будинци
Будинци стари кметове,
Изнели царче на р'це.
Марија царче познала
Познала и го в'зела,
Па на Будинци говори:
„Будинци стари кметове!
Дали на цара да кажем?”
И Будинци и говорјат:
„Недеј на царја не кажеш!
Ето ти тјашко имање,
Веке шо можеш да дигнеш.”