Зборник на Миладиновци/ 423 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
422 песна 423 песна

од Браќа Миладиновци
424 песна
на современ македонски правопис.


Прошетало се девојче
Низ онје д'лги загони
С два ибрика стребрени,
Со две маштрапи златени;
Лудо ми одит по неа.
Спрсна ми моме да бегат;
Запнала ми се к'пина
За момината кошуља.
Лудо ми викат по неа:
„Дрш је, к'пино, не пуштај,
Твоја да бидит фаљбата,
Моја да бидит момата.”