Зборник на Миладиновци/ 382 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
381 песна 382 песна

од Браќа Миладиновци
383 песна
на современ македонски правопис.Маро, бела Маро, мајчина к'дино!
Седнала је Мара вонка зат к'штата,
В малата градина, пот белата лоза,
Риза везе Мара и урнек зафашта.
Там дека си везе и урнек зафашта
Је долетали три бела г'л'би,
До три г'л'би, три сиви гумени,
И си застанале на белата лоза,
С криље затрепнаа ц'втот зарониле,
Ц'втот зарониле, риза напрашиле;
Со уста запнаха, коприна смотиха.
Тогај веле Мара, веле и говоре:
„Робини, робини, дајте до два л'ка,
Дајте до два л'ка, дајте до две стрели,
За да си устрељам три бела гол'би.”
Па они на Мара вељат и говорат:
„Не сме дошли, Маро, за да нас устрелиш,
Тук сме дошле, Маро, мома да гледаме,
Мома да гледаме за нашега брата.”