Зборник на Миладиновци/ 288 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
287 песна 288 песна

од Браќа Миладиновци
289 песна
на современ македонски правопис.


Удрила ме попадиа
Со полено по колено,
Да ми беше нешто жена,
Жаљба не ми беше;
Обула је ж'лти чевли
На крастаи ноѕе;
Опасала свилен појас
На криви к'лкои.