Зборник на Миладиновци/ 131 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стојан и Димана 131 песна

од Браќа Миладиновци
Калина, Јован и Стојан
на современ македонски правопис„Бере са, мамо, бегликот
На врх на Стара планина,
И ас шта, мамо, да ида,
Биглик кихаја да стана,
На бигличкиот војвода.”
Мама на Стојан думаше:
Не ходи, синко Стоене!
Биглик е лоша работа,
Де дај от кол от в'же
Кои с бигликот отважда.”
Стојан мајка си не слуша,
Али с бигликот отиде.