Езра/ 8 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

7 глава Езра
8 глава
од н.п.
9 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Еве ги главатарите на татковските домови со родословието, кои тргнаа со мене од Вавилон за време на владеењето на царот Артаксеркс:
  2 Од Финесовите синови: Гирсом; од Итамаровите синови: Даниел; од Давидовите синови: Хатус,
  3 Сеханиевите синови; од Фаросовите синови: Захариј и со него запишаните сто и педесет мажи;
  4 од Фат-Моавовите синови: Елјоенај, син Зераин, и со него триста мажи;
  5 од Затуовите синови: Сеханиј, син Јасилов, и со него триста мажи;
  6 од Адиновите синови: Евед син Јонатанов, и со него педесет мажи;
  7 од Еламовите синови: Исаиј, син Аталиин, и со него седумдесет мажи;
  8 од Сефатиините синови: Зевадиј, син Михаилов, и со него осумдесет мажи;
  9 од Јоавовите синови: Овадиј, син Јехиелов, и со него двеста и осумнаесет мажи;
10 од Баниевите синови: Селомит, син Јосифиин, и со него сто и шеесет мажи;
11 од Виваевите синови: Захариј, син Виваев, и со него дваесет и осум мажи;
12 од Азгадовите синови: Јоанан, син Акатанов, и со него сто и десет мажи;
13 од последните Адоникамовите синови по име: Елифелет, Јеило и Семај, и со нив шеесет мажи;
14 и од Вигваевите синови: Гутај, син Завудов, и со него седумдесет мажи.
15 Ги собрав кај реката што тече кон Ахава. Се влогоривме таму за три дни. Го прегледав народот и свештениците, но не најдов ниеден левит таму.
16 Тогаш ги испратив главатарите Елиезер, Ариел, Семај, Елнатан, Јарив, Елнатан, Натан, Захариј, Месулам, и учителите Јојарив и Елнатан
17 и му ги испратив на Идон, главатар на местото Касифија. Ги ставив во нивната уста зборовите што ќе им ги речат на Идон и на неговите браќа, кои се наоѓаа во местото Касифија, за да ни најдат слуги за Домот на нашиот Бог.
18 Милостивата рака на нашиот Бог беше над нас, и тие ни доведоа разумен човек од синовите на Малиј, син Левиев, син Израелов: Серевиј со неговите синови и браќа - нив осумнаесет.
19 Уште Асавиј и со него неговиот брат Исаиј, син Мерариев, и нивните синови, нив дваесет.
20 А од прислужниците, кои што Давид и главатарите ги поставија за левити за да им служат: двеста и дваесет прислужници. Сите беа запишани по име.
21 Јас прогласив пост таму, покрај реката Ахава: за да се смириме пред својот Бог и за да измолиме од Него среќен пат за себе, за своите деца и за сиот свој добиток.
22 Зашто би се срамувал да замолам војска и коњаници од царот, за да нè заштитуваат патем од непријателот; напротив му изјавивме на царот: „Раката на нашиот Бог е испружена да ги благослови сите оние, кои Го бараат; Неговата сила и Неговиот гнев се над оние, кои го оставаат.”
23 И така постевме и Го молевме својот Бог за тоа, и Тој нè послуша.
24 Избрав дванаесет свештенички главатари, Серевиј и Асавиј, и со нив десетмина нивни браќа;
25 им измерив сребро, злато и посатки; дарови што царот, неговите советници, кнезовите и сите Израелци ги подарија за Домот на нашиот Бог.
26 Измерив и ставив во нивните раце шест стотини и педесет таланти сребро, сто сребрени посатки од по два таланта, сто таланти злато,
27 дваесет златни чаши од илјада дарици и две врчви од добро позлатена бронза, скапоцени како злато.
28 И им реков: „Вие сте Му посветени на Господа; ова се посветени посатки; ова сребро и злато Му се подарени доброволно на Господа, на Бога на вашите татковци.
29 Пазете го и чувајте го сè ова додека не го измерите пред свештеничките главатари и пред левитите и пред главатарите на Израелевите домови во Ерусалим, во ризниците на Господовиот Дом.”
30 И така, свештениците и левитите ги примија измереното сребро, злато и посатките, за да ги однесат во Ерусалим, во Домот на нашиот Бог.
31 Во дванаесеттиот ден на првиот месец тргнавме од реката Ахава за да отидеме во Ерусалим: раката на нашиот Бог беше над нас; патем Тој нè заштитуваше од нападите на непријателите и ограбувачите.
32 Стигнавме во Ерусалим и таму се одморувавме три дни.
33 На четвртиот ден беа измерени среброто, златото и посатките во Домот на нашиот Бог, и му беше предадено во рацете на Меримот, син Уриин, со кого беше Елеазар, син Финесов; а пред нив беа левитите: Јозавад, син Исусов, и Ноадиј, син Винуев.
34 Сè беше на број и по тежина. Тогаш беше забележана целокупната тежина, во тоа време.
35 Оние, кои се вратија од заточение, повратниците, Му принесоа жртва паленица на Израелевиот Бог: дванаесет јунци за целиот Израел, деведесет и шест овни, седумдесет и седум јагниња, дванаесет јарци за грев - сè тоа како паленица на Господа.
36 Потоа им ги предадоа царските повелби на царските намесници и управители оттаде Реката, и тие ги помогнаа народот и Божјиот Дом.

Поврзано

Надворешни врски


PD-icon.svg Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
Nuvola apps important.svg
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.