Вилијам Блејк

Од Wikisource

Список на автори: Б Вилијам Блејк
(18 ноември 1874 – 26 јули 1926)
Видете исто така: биографија, медија, цитати. Англиски поет и сликар.
Вилијам Блејк

Вилијам Блејк (англ. William Blake, 28 ноември 1757 - 12 август 1827) бил англиски поет, визионер, сликар и гравер. Сосема непознато во текот на неговиот живот, делото на Блејк денес се смета за единствено, оригинално и особено значајно во историјата на поезијата и визуелните уметности. Прогласен е за 38ми најголем британец во историјата, според анкетата направена од страна на Би-Би-Си во 2002 година.

Творештво[уреди]

Надворешни врски[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.