Песни за искуството/ Болна роза

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Песни за искуството од Вилијам Блејк
Болна роза
Песната била издадена на англиски јазик во 1794 година. Преводот на оваа страница е слободен.


O rose thou art sick,
The invisible worm,
That flies in the night
In the howling storm

Has found out thy bed
Of crimson joy :
And his dark secret love
Does thy life destroy.


О розо ти си болна.
Невидливиот црв,
Кој во ноќта лета
Во завиена бура:

Го пронајде твојот кревет
Од румено задоволство:
И неговата темна тајна љубов
Го руши животот твој.


Оригинален текст[уреди]

Оригинален текст на песната.

Поврзано[уреди]