Викиизвор:Администрација

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Администратори се вики корисници што имаат "sysop права". Вики софтверот има неколку функции чие користење е ограничено, но тие се многу битни за нормален развој на страната. Доколку имате некакви прашања, можете да им испратите електронска пошта на администраторите на следната адреса: mk@wikipedia.org.

Што можат да направат sysop-ите[уреди]

Заштита на страни[уреди]

Sysop-ите можат да изменат заштитени страни, да ставаат и симнуваат заштита на одредени страни. Заштита на една страна значи дека корисник што не е sysop не може да ја модифицира. Оваа страна е така заштитена.

MediaWiki namespace[уреди]

Како резултат, sysop-ите можат да изменуваат заштитени страни и во MediaWiki namespace, што ги содржи пораките што се појавуваат на врвот на страните како Special:Whatlinkshere и страната што блокираниот корисник ќе ја види при обид за менување на страната, како и многу други аспекти на интерфејсот.

Бришење на страни[уреди]

Sysop-ите можат да бришат страни и нивни истории. Тие исто така можат да гледаат и враќаат избришани страни и нивните истории.

Sysop-ите можат исто така трајно да бришат слики. Ова е нереверзибилна измена: еднаш избришано, засекогаш избришано. Забелешка: не постои причина зошто една слика не би можела да биде реверзибилна; така едноставно работи софтверот во овој момент.

Реверзија[уреди]

Sysop-ите можат да ревертираат страни набрзина. При преглед на дејството на еден корисник, линк што изгледа вака: [rollback] се појавува веднаш до измените што се на врв на историјата на измени. Кликнувајќи на линкот, страната може да се врати на состојбата на последната измена на која корисникот не се појавува како автор со белешка (ревертирана измена на X до последната верзија на Y). Ова ги исклучува реверзиите на анонимни вандали. Забелешка: секој корисник, дури и оние што не се логирани, можат да менуваат страни, но низ понезгодна процедура.

Sysop-ите можат да скријат вандализам од Recent Changes страната. Да се направи ова, вметнете &bot=1 на крајот од url-то што се користи за пристап на додатоците на корисникот. На пример:

http://en.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=Michael&bot=1

Кога rollback линковите на листата на додатоци се кликнати, и ревертираната и оригиналната измена што ја ревертирате ќе биде скриена од Recentchanges дисплејот. Овој механизам го користи маркерот оригинално додаден да се чуваат масовните бот измени од поплавување на recent changes страната, оттаму поимот "bot". Овие измени ќе бидат скриени од recent changes страната освен ако го кликнете "bots" линкот да наместите hidebots=0. Измените не се скриени од страната на додатоци, историја итн. Измените остануваат во базата на податоци, но тие веќе не ги преплавуваат Recentchanges. Целта на оваа функција е да го намали дејствието на големите вандали со релативно малку напор.

Блокирање и деблокирање[уреди]

  • Sysop-ите можат да блокираат и деблокираат IP адреси. IP блоковите истекуваат по 24 часа.
  • Sysop-ите исто така можат да блокираат и кориснички имиња. Special:Ipblocklist ги подредува моментално блокираните адреси и кориснички имиња. Блокирањето на кориснички имиња не е овозможено нормално. Тоа може да се вклучи со поставување на $wgSysopUserBans=true; во LocalSettings.php. Кога тоа не е вклучено, ќе добивате error message со порака 'IP Address does not exist.' Белешка: Наместете го овој код на дното на скриптата; не функционира поставен на врвот. Непостоечки кориснички имиња исто така можат да бидат блокирани, така што мора да се осигурате дека го имате точното корисничко име.

База на податоци[уреди]

Sysop-ите можат да поставуваат read-only текстови во базата на податоци.

Правење sysop-и[уреди]

Корисници со "бирократски" статус можат да претворат други корисници во sysop-и (но не и да одзимаат sysop статус). Бирократите се создаваат од страна на „развивачите“.

Привилегии при логирање[уреди]

Корисниците со обичен пристап, вклучувајќи ги и посетителите што не се логирале, се уште можат да направат многу нешта, вклучувајќи го и најбитното: изменување на страни и помагање со задачи за одржување. Но само логирани корисници можат да кренат слики преку Upload file функцијата или пак да преименуваат (поместуваат) страни.

Види исто така[уреди]