Јов/ 35 глава

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

34 глава Јов
35 глава
од н.п.
36 глава
Текстот е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.

   1 Елиу ја продолжи својата беседа и рече:
  2 „Зар ти мислиш да го браниш своето право, да ја докажуваш праведноста пред Бога,
  3 кога Му велиш: „Зошто ти е важно тоа, ако грешам, што Ти чинам со тоа?”
  4 Јас ќе ти одговорам тебе, на сè тоа, и на твоите пријатели едновремено.
  5 Погледни на небото и набљудувај! Гледај ги облаците: повисоки се од тебе!
  6 Ако грешиш, што направи против Него, што Му зададе со своите престапи?
  7 Ако си прав, зошто дојде при Него и што добива Тој од твојата рака?
  8 Твојата нечесност ги повредува сличните на тебе, и твојата правда му ползува на човекот.
  9 Но кога стенкаат под тешкиот јарем, кога викаат заради насилството на моќните,
10 никој не вели: „Каде е Бог, мојот Творец, Кој ја исполнува ноќта со весела песна.
11 Нè прави поумни од земните ѕверови и помудри од небесните птици?”
12 Тогаш викаат, но Тој не одговара заради гордоста на злосторниците.
13 Но колку е суетно да се тврди дека Бог не ги слуша нивните викови, дека Сèдржителот не свртува поглед на нив!
14 А камоли кога ти велиш допрва: „Тој не ме гледа, мојата парница стои пред Него, а јас уште чекам на неа.”
15 Или: „Неговата лутина не казнува, тој воопшто не се грижи за престапите.”
16 Тогаш Јов напразно ја отвора устата и натрупува неразумни беседи.

Поврзано

Надворешни врски


Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 70 или помалку.
It is not necessarily in the public domain in the United States if published from 1923 to 1977. For a US-applicable version, see {{PD-1996}}.