Со маршалот Тито

Од Wikisource
(Пренасочено од Уз маршала Тита)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Со маршалот Тито

од Владимир Назор
Оригинално испеана на српскохрватски за време на НОБ.


српскохрватски македонски[1]

Uz maršala Tita, junačkoga sina
nas neće ni pakao smest'.
Mi dižemo čelo, mi kročimo smjelo
i čvrsto stiskamo pest.

Rod prastari svi smo, a Goti mi nismo,
Slavenstva smo drevnoga čest.
Ko drukčije kaže, kleveće i laže,
Našu ce osjetit' pest.

Sve prste na ruci u jadu i muci
Partizanska stvorila je svijest.
Pa sad kad i treba, do sunca do neba
Visoko mi dižemo pest.

Со маршалот Тито, јуначкиот син
нема ни пеколот да нè спречи.
Ние креваме чело, чекориме смело
и тупаница стискаме цврсто.

Од прастар род сите сме, а Готи не сме,
Од словенството древно сме.
Кој подруго вели, клевети и лаже,
и ќе ја почувствува нашата тупаница.

Сите прсти на рака, во јад и мака
Партизанска створила свест.
И сега кога треба, до сонце до небо,
Високо тупаница креваме.

Белешки[уреди]

  1. Не е поетски превод. Преводот е базиран на принципите на буквалниот превод.


Надворешни врски[уреди]