Со маршалот Тито

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Со маршалот Тито

од Владимир Назор
Оригинално испеана на српскохрватски за време на НОБ.


српскохрватски македонски[1]

Uz maršala Tita, junačkoga sina
nas neće ni pakao smest'.
Mi dižemo čelo, mi kročimo smjelo
i čvrsto stiskamo pest.

Rod prastari svi smo, a Goti mi nismo,
Slavenstva smo drevnoga čest.
Ko drukčije kaže, kleveće i laže,
Našu ce osjetit' pest.

Sve prste na ruci u jadu i muci
Partizanska stvorila je svijest.
Pa sad kad i treba, do sunca do neba
Visoko mi dižemo pest.

Со маршалот Тито, јуначкиот син
нема ни пеколот да нè спречи.
Ние креваме чело, чекориме смело
и тупаница стискаме цврсто.

Од прастар род сите сме, а Готи не сме,
Од словенството древно сме.
Кој подруго вели, клевети и лаже,
и ќе ја почувствува нашата тупаница.

Сите прсти на рака, во јад и мака
Партизанска створила свест.
И сега кога треба, до сонце до небо,
Високо тупаница креваме.

Белешки[уреди]

  1. Не е поетски превод. Преводот е базиран на принципите на буквалниот превод.


Надворешни врски[уреди]