Узите ја пљачкосуваат Македонија

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Узите ја пљачкосуваат Македонија

од Јован Зонара
Од Хрониката на Јован Зонара од 1064 година.


Узите[1]... преминувајќи го Дунав[2], препливале сета земја покрај реката. Имало, како што велат, околу 60.000 такви што можеле да носат оружје. Оттука упаднале во Македонија, ја поплениле и стигнале до Елада[3].

Белешки

  1. Узите биле турски народ, блиски до Печенезите. Првично живееле во јужноруските степи, но бидејќи биле протерани од Куманите почанел да се населуваат покрај Дунав.
  2. Узите го преминале Дунав и се населиле во Византија во 1064 год.
  3. Грција во византискиот период.